Újdiósgyőri Állategészségügyi Központ Állatorvosi Rendelő 3532 Miskolc Győri kapu 115. (46)788-533 (20)43-53-633


Kutyák védőoltásai


Kölyökkutyák oltási és féregtelenítő programja rendelőnkben

2 hetes kor - Féreghajtás
4 hetes kor - Féreghajtás
6-8 hetes kor - Parvovírus elleni oltás + féreghajtás
8-9 hetes kor - Kombinált (Parvovírus, Szopornyica, fertőző májgyulladás, Leptospirozis, Parainfluenza) oltás
10-11 hetes kor - Parvovírus elleni oltás
12-13 hetes kor - Kombinált oltás
3-4 hónapos kor - Veszettség elleni oltás + féreghajtó
6-7 hónapos kor - Kombinált oltás
9-12 hónapos kor - Veszettség elleni oltás + féreghajtó

Az alapoltásokat követően az ismétlő oltások évente egyszer történnek. A veszettség esetében ezt jogszabály írja elő, míg az egyéb fertőző betegségeknél ez a legtöbb gyártó által ajánlott módszer.

Fontos tudnivalók a kutyák vakcinázásáról

A különböző fertőző betegségek elleni oltás nem kötelező, de mindenképpen ajánlott. Kötelező viszont a Veszettség elleni oltás, amikor a kutya a 3 hónapos kort betöltötte. Fontos tudni, hogy szintén előírás és kötelező a veszettség elleni oltás ismétlése az első életévben, kb. 6 hónapos különbséggel. Az első életévben a kutyának tehát két veszettség elleni oltással kell rendelkeznie. Innentől kezdve már évente kell az oltást megkapnia.

Vannak szintén nem kötelezően beadatható oltások, melyekről rendszerint az állatorvos tájékoztatja a tulajdonost. Ilyen például a Lyme kór elleni oltás, kennelköhögés elleni oltás, a Coronavírusos bélgyulladás elleni oltás, a tetanusz elleni oltás stb. Ezek szükségessége az állat életterétől, tartási körülményeitől függ.

Csak egészséges, panaszmentes állat oltható, a megfelelő immunválasz elérése céljából.

Nagyon ritkán a védőoltások után oltási reakció alakulhat ki. Ennek gyakorisága 1-2 %, és un. azonnali típusú reakció, tehát oltás után 1-3 órával alakul ki. Az állat szemhéja, pofája megduzzad, testszerte apró bőrduzzanatok alakulhatnak ki (un. csalánkiütés) esetleg nyelési nehézség, hányás, hasmenés lehet. Ilyen esetben szólni kell az állatorvosnak.