Újdiósgyőri Állategészségügyi Központ Állatorvosi Rendelő 3532 Miskolc Győri kapu 115. (46)788-533 (20)43-53-633


Babézia


Eljön lassan a hideg idő, s bár úgy gondoljuk, hogy lassan az ízeltlábú paraziták is kipusztulnak, elbújnak már erre az évre, ne higgyük, hogy valóban így lenne! Mivel az elmúlt hetekben egyre több „babéziás” esettel találkoztunk, szükségét érzem, hogy szóljunk egy pár szót erről a betegségről. A kórokozó egy egysejtű parazita, mely valóban nem ízeltlábú, ám köztigazdája a kullancs, amiben maga a Babesia is szaporodik. A fejlődésmenet bonyolult, de egyszerűen fogalmazva a kullancs valamelyik fejlődési alakja (lárva, nimfa, kifejlett kullancs) vért szív egy fertőzött állatból, a Babesia bejut a kullancs bélhámjába, onnan a nyálmirigyébe, de akár a kullancs petéibe is eljutnak. Ehhez persze idő kell, de a lényeg, hogy bármelyik fejlődési stádiumban fertőzött lehet a kullancs, mégis legalább egy napig vért kell szívnia a kedvencünkből, hogy azt megfertőzze.
Célszerű ezért minden nap alaposan átnézni állatainkat és minél hamarabb eltávolítani az észrevett kullancsokat.
Mi történik akkor, ha későn, vagy észre se vesszük a kullancsot és megfertőzte társunkat? Figyeljünk a tünetekre! A fertőzés után 5-20 nappal levertség, bágyadtság, láz, sápadt nyálkahártya, hányinger, sötét vizelet jelenhet meg. Kutyáknál olykor hasmenés, vagy akár idegrendszeri tünetek is megjelenhetnek, mint például koordinálatlan mozgás, bénulásos jelenségek.
Miért is van ez? Ez a parazita a vörösvértestekben élősködik, azokat károsítja, az immunrendszer pedig idegenként ismeri fel a saját sejtjeit és elpusztítja azokat, valamint olyan anyagok keletkeznek, amik károsítják a vesét. Az oxigénhiány miatt, mivel kevesebb a vörösvértest, ami az oxigént szállítja, károsodik a máj, de gyomor és bélhurut is kialakulhat, a felszabaduló festékanyagok pedig elszínezik a bőrt, nyálkahártyát, vizeletet.
Lehet-e kezelni? Igen, sőt, minél hamarabb észrevesszük a tüneteket, annál jobb esély van a gyógyulásra! Sajnos kezelés nélkül végzetes lehet, sőt ha nagyon későn vesszük észre, lehet már a vérátömlesztés és a gyógyszerek sem segítenek. Akkor mégis mi a teendő? Megelőzés! Használjunk külső paraziták elleni készítményeket (cseppek, nyakörvek, tabletták), nagyobb séták, erdős-bokros kirándulások után alaposan nézzük át állatainkat, még akkor is, ha van kullancs elleni védekezés, és ha találunk kullancsot, azt azonnal szedjük ki. Abban az esetben, ha az állatunk bágyadt, kedvtelen, étvágytalan, esetleg lázas, ne várjunk a többi tünet megjelenéséig, forduljunk állatorvoshoz!