Újdiósgyőri Állategészségügyi Központ Állatorvosi Rendelő 3532 Miskolc Győri kapu 115. (46)788-533 (20)43-53-633


Nyulak Myxomatozisa


A házi- és üregi nyulaknak a fejen és a természetes testnyílások környékén vizenyős duzzanatokkal vagy göbökkel járó, gyakran elhullással végződő betegsége.

A betegség kórokozója a Leporipox-vírus törzs tagja. A betegség világszerte előfordul, fogékony iránta az üregi és házi nyúl is.
A vírust ízeltlábúak, főként szúnyogfélék terjesztik, de bolhák is akár 3 hónapig hordozhatják.

A vírust az előbb említett vektorok oltják be a bőrbe, amelyben elszaporodik, majd szétszóródik a vérárammal a szervezetben. A betegség lappangási ideje 7-10 nap, többnyire a fülek, a szemhéjak és az orr bőrének a duzzanatát, nyálkás-gennyes kötőhártya gyulladást és orrhurutot okoznak, később az egész fej beduzzadhat ("oroszlánfej"), kocsonyás duzzanatok jelennek meg a végbélnyílás és a nemi szervek környékén is. Végül a betegek légzési nehézségek és tüdőgyulladás miatt pusztulnak el.

A betegség ellen a leghatékonyabban védekezni az időben beadott, majd félévente megismételt védőoltásokkal lehet. A már megbetegedett nyulak sajnos nagy valószínűséggel elpusztulnak.

Tavasszal, még a szúnyogok megjelenése előtt érdemes kedvencünket védőoltásban részesíteni, egyszeri vakcinázással is fél éves védettséget lehet szerezni. A kisnyulak már 5 hetes kortól olthatók és rendelkezésre állnak már kombinált vakcinák is. A kombinált vakcinák tartalmazzák a nyulak vérzéses betegség elleni immunizáló anyagot is.