Újdiósgyőri Állategészségügyi Központ Állatorvosi Rendelő 3532 Miskolc Győri kapu 115. (46)788-533 (20)43-53-633


Bolhásság


Hogyan kerülhetem el, hogy a kutyám bolhás legyen?

A bolhák elleni védekezésnek két alapvető lépése van. Első a bolhák kiirtása a kutyáról, második a bolhák fejlődési ciklusának megszakítása a környezetben.
A kutyák és macskák bolhásságát ugyanazon bolhafajok okozzák, így fontos, hogy az együtt tartott cicákat és kutyákat is egyszerre kezelje. Kiemelt figyelmet kell fordítani a kijáró macskákra, mert ők azok, akik több portán is áthaladva, a leggyakrabban terjesztik, viszik magukkal a bolhákat. Ma már nagyon korszerű és egyszerűen használható készítmények vannak forgalomban, így az állatok kezelése nem okozhat gondot. Ezek a bolhaellenes szerek rendelőnkben is megtalálhatóak, kérje a tanácsunkat az alkalmazható készítményekkel kapcsolatban! Fontos, hogy macskáján ne alkalmazza kutyája részére kapott gyógyszereket, ezek egy része ugyanis mérgező a cicákra nézve.

Az állatok környezetének bolha mentessé tétele fontos lépése a külső élősködők elpusztításának. Ennek oka, hogy a bolhapopuláció nagy része nem az állatokon található.

A nőstény bolhák a vérszívás után tojásokat raknak, melyek körülbelül 0,5 mm nagyságúak. Ezek a tojások a kutya szőrzetéről lehullanak a földre, ahol megfelelő körülmények között 14-28 nap alatt kifejlődik belőlük a lárva.

A lárvák körülbelül 2- 5 mm nagyságúak, az állatok környezetében fejlődnek tovább, jellemzően a sötét, nyirkos helyeket kedvelve. Egy idő után bebábozódnak, és a bábból 5-10 nap alatt kikel a kifejlett bolha. A kikeléshez megfelelő inger, a gazdaállat közelsége szükséges. Ez az inger lehet hő, szén-dioxid koncentráció növekedése vagy fizikai nyomás. Ez azért fontos, mivel a bábok így akár hónapokon át is életben maradhatnak a környezetben, miközben ellenállóak a különféle bolhairtó készítményekkel szemben is.

A kifejlett bolhák, a lárvákkal ellentétben, keresik a fényes területeket, a talaj felszínén tartózkodnak, hogy minél könnyebben megtalálják a gazdaállatot. Átlagos körülmények között a felnőtt bolha három hétig él, és ezalatt kb. 1000 tojást rak a környezetbe.

A kellemetlen csípéseken kívül, okozhatnak-e más bajt is a bolhák a kutyának?

Az arra érzékeny kutyáknál a bolhák nyála allergiás reakciót vált ki, ami extrém viszketésben és vakaródzásban nyilvánul meg. A kutya néhány óra alatt véresre vakarhatja-rághatja magát, elsősorban a comb külső oldala és faroktő tájékán. Mivel az allergiás reakciót akár már egy bolha csípése is kiválthatja, az érzékeny kutyák esetén különösen fontos odafigyelni a bolha ellenes kezelések rendszerességére!

A súlyos fokú bolhásság akár vérszegénységhez is vezethet. Erre elsősorban rossz körülmények között tartott, kistestű, fiatal kutyák és macskák esetén lehet számítani. Emellett a bolhák más fertőzéseket is közvetíthetnek, ők a kutya uborkamagképű galandférgének ( Dipylidium caninum ) köztigazdái is. Ez az oka annak, hogyha kutyája bolhás, érdemes gondolni a bolhairtás mellett kedvence féregtelenítésére is.

Milyen készítményekkel kezelhetem a kutyám?

Szinte minden esetben a könnyen és gyorsan használható spot-on (rácseppentős) készítmények alkalmazását ajánljuk. Ezek közös jellemzője, hogy egy kis mennyiségű folyadékot kell a kutya bőrére csepegtetni, ami a bőrön át felszívódik, majd a faggyúmirigyeken át kiválasztódva védi meg kedvencét. Nagy előnyük, hogy akár több hónapos védettséget is adnak az újrafertőződéssel szemben.

Ha mégis samponnal, fürdetővel, nyakörvvel vagy spray-jel szeretné kezelni kutyáját, az ajánlott készítményekről szívesen adunk felvilágosítást.

Hogyan akadályozzam meg a kutyám újrafertőződését?

A bolhásság kezelésére használt spot-on készítmények rendszeres alkalmazásával megelőzheti kedvence újrafertőződését is. Erre a célra jó minőségű bolhanyakörv is alkalmazható. Ha felkeresi rendelőnket, szívesen adunk önnek bővebb tájékoztatást az ajánlott készítményekről.