Újdiósgyőri Állategészségügyi Központ Állatorvosi Rendelő 3532 Miskolc Győri kapu 115. (46)788-533 (20)43-53-633


A 10 legrosszabb kifogás a nőstény macskák (és kutyák) ivartalanítására


1. Túl drága

Mihez képest? Az évi két vagy több alom etetéséhez és felneveléséhez? Ahhoz az elpazarolt időhöz, amit azzal töltünk, hogy gazdát keresünk a kicsinyeknek? Az új gazdák keresését célzó hirdetések árához? Minden relatív. A kandúrok, és nőstények ivartalanítása nagyjából 10-20 jobb minőségű macskakonzerv árába kerül. Látszólag ennyit spórolunk meg, ha nem ivartalanítjuk a macskát. Az ivartalanítás viszont egyszeri költség, egy életre megszabadulunk általa a kölykök etetésének, felnevelésének és elhelyezésének nyűgétől és költségeitől, amelyek ennek többszörösét teszik ki.

2. Azt szeretném, ha a gyerekek tanúi lehetnének a születés csodájának

És mi a helyzet a macskák és kutyák ezreivel, amelyeket a születés csodájának meg szemlézése után kidobnak az utcára, vagy azokkal, amelyek rövid, sanyarú életük végén, állatmenhelyen végzik, s ott a túlzsúfoltság miatt elaltatják őket? Szeretné, ha ezt is látnák gyermekei? A születés csodájáról, pedig csak annyit, hogy Cirmi inkább rejtett zugot keres, s ott hozza világra kölykeit, mert nem híve ugyanis a rivaldafénynek ily időben.

3. Mindig sikerül számukra jó helyet találnunk

Jó önnek, mert olyan sok barátja és ismerőse van, akiknél évente legalább egy tucat kismacskát is el tud helyezni. Viszont a piacon, az utcán, állatvásáron papírdobozból „kimért” kismacskák nem biztos, hogy valóban „jó helyre” kerülnek. S mi a biztosíték arra, hogy 6 hónap multán az elajándékozott kismacska utódait nem kínálják ugyanígy papírdobozból bárkinek, csak vigye?

4. Túl fiatalok az ivartalanításhoz

A macskák 6 hónapos kor után ivartalaníthatóak. A nőstények akár 5-6 hónapos korukban is fogamzásképesek lehetnek. Ez kívülről ugyanis nem látszik. Legjobb, ha nem vár, hanem kezébe veszi a macska családtervezési gondjait. S főképpen ne várjon az első alom megszületéséig, mert erre semmiféle szüksége nincs az állatnak.

5. Meg fog hízni és ellustul

Ha ez igaz, akkor az ellenkezője is, tehát a macska sorozatos ellésektől lesz friss és egészséges. Az ivartalanított kedvenc csak akkor hízik el, ha ön hagyja. A hízás és ellustulás oka macskáknál éppen úgy, mint az embereknél, a szükségesnél több kalória bevitel és a kevés mozgás. A nőstény-keresésben kilométereket loholó kandúr és a kölykeit szoptató nőstény szervezete nyílván több kalóriát fogyaszt, mint azé a macskáé, amely ideje legnagyobb részében a meleg radiátoron heverészik. Fogja vissza az eleség mennyiségét, játsszon időnként a macskájával - akkor nem lesz oka elhízni.

6. Van helyünk, és nagyon szeretjük az állatokat

Ha igazán szereti macskáját vagy kutyáját, ivartalaníttassa. Ha van helye továbbiak tartására, fogadjon örökbe gazdátlan állatot ne maga, állítsa elő őket. S ne feledje az utódok is hamarosan szaporodni fognak. Egy nősténytől 7 év alatt származó utódok, ha valamennyien tovább szaporodnak nem kevesebb, mint 420 ezer macskának adhatnak életet. Ennyi helye mégsem lehet. Arról nem is szólva, hogy a macskák általában éppen a macskák társaságát kedvelik a legkevésbé. Tapasztalat, hogy két macska jól kijön egymással de a harmadik már nehezen a negyedik még nehezebben s ennél több pedig jószerével alig viseli el a macska sűrűséget. Gyakoriak a verekedések, civakodások. Ha ön szereti az állatot, akkor annak egészségi és lelki igényeit is figyelembe veszi.

7. Soha nem tévesztem szem elől, nem tud bepárzani

Ilyen éber ember nincs. A tüzelő macska vagy kutya megleli a módját, hogy kiszökjön s párt keressen magának. Ha pedig ő nem megy ki a kertből majd bejönnek a lovagjai.

8. Az állatnak szüksége van egy alomra, hogy lenyugodjon

Ennek a tévhitnek egyszer és mindenkorra véget kell vetni. Hölgyeim Önök „lenyugodtak” miután gyermekük született? Semmiféle orvosi bizonyíték nem szól amellett, hogy a kölykezés, akár egyszeri akár többszöri, hasznos az állatnak. Sőt. Ez az elmélet legalább olyan ostoba, mint az a hit, hogy az ivartalanított kutyából nem lehet házőrző. A nemi hormonok csupán a fajfenntartásra ösztönzik az állatot, a fajtára jellemző magatartásformák az ivartalanítás hatására nem változnak meg. A kutya kutya, a macska macska marad. Csak legfeljebb „lenyugszik” az ivartalanítástól.

9. Olyan macskát akarok, amelyik pont úgy néz ki, mint a Cirmikém , avagy szeretném tudni milyen utód születik, ha a fél-sziámimat a szomszéd fél-perzsájával pároztatom

Az esély arra, hogy akár megközelítőleg is Cirmikére hasonlító utód szülessen, minimális. Egy macska küllemét és jellemét génjei határozzák meg, ezeket anyjától és apjától örökli. A nászban szereplő apaállat rendszerint ismeretlen, s a Cirmi kölykei éppen úgy üthetnek az apjukra, mint az anyjukra. Ha viszont ifjú Mendelnek képzeljük magunka, az út még rögösebb. Kedvenc állat nem kísérletezésre való. Ráadásul a keresztezések eredménye a macska genetikához értő ember számára papíron is levezethető. A fél-sziámi és fél-perzsa párosításból közönséges házi macskák fognak születni. Ez biztos. Kár megpróbálni. Ha a macskatenyésztés komolyan érdekli, jelentkezzen macskás egyesületbe, ivartalanítsa a fél-sziámiját, tanulja meg a fajtákról mindazt, amit tudni kell, s csak akkor lásson munkához, mint igazi szakember.

10. Meg akartam csináltatni a műtétet, de…

Ne várjon, MOST végeztesse el! Hibát mindenki véthet, elég baj, hogy Cirminek ott vannak a kölykei. Helyezze el őket, vigye Cirmit az állatorvoshoz és beszélje rá az új tulajdonosokat, hogy ne kövessék el azt a hibát, amit Ön. Az ivartalanított macska boldog kiegyensúlyozott állat. Hosszabb életre számíthat, mint a műtéten át nem esett fajtársai. Ha tudná, megköszönné Önnek, hogy jót tett vele!
Forrás: FAMKAT Macskavédelmi csoport